Kokos do každé domácnosti
Kokos patří v tropických zemích mezi základní superpotravinu, která poskytuje všechno základní v jídelníčku – bývá hlavním zdrojem tuku ve výživě, suplementuje tekutiny, když není dost pitné vody, umí zahnat hlad.
Lýko z kokosu se dá použít k rozdělání ohně, jako těsnící materiál i jako prodyšný substrát do květináčů rostlin (kde funguje i částečně jako hnojivo). Kokosové skořápky mají bohaté využití jako misky, úkryty pro domácí mazlíčky v teraristice, akvaristice i pro nejrůznější hlodavce nebo ptáky, dá se využít jako krmítko a mnoho dalšího. Všestrannější ovoce jste pravděpodobně dosud neviděli.
Zázraky kyselin
Kokosový olej se získává lisováním dužiny, a to buď za studena (kdy zůstanou zachované všechny minerály a vitamíny) nebo rafinací, za pomocí chemie. A co v něm tedy najdeme? Až 90 % tvoří nasycené mastné kyseliny, kyselinu laurovou (antibakteriální a protivirová) nebo kyselinu kaprylovou (proti plísním a infekcím). Bohatý je ale i na vitamíny B, C, D, A nebo E.
Zdraví v ořechu
Tenhle blahodárný koktejl má vliv na spoustu zdravotních oblastí. Pomáhá zhubnout, zlepšuje trávení, hydratuje pokožku. V těle působí protizánětlivě, posiluje funkci mozku a chrání buňky před oxidativním stresem. Podle studií pomáhá kokosový olej také při artritidě a chronických zánětech v těle.
Jeho oblažující účinky se dnes hojně využívají nejen v každodenní kuchyni, ale také v kosmetice, ve farmacii i běžném průmyslu.