Myrha je modrozelená pryskyřice, sušená míza stromu myrhovníku (Commiphora). Pochází ze Somálska a východní části Etiopie. Jako myrha bývá označována i směs míz různých druhů stromů rodu Commiphora a Balsamodendron, zejména Commiphora erythraea (někdy nazývaná východní indická myrha), Commiphora opobalsamum a Balsamodendron kua. Výraz myrha je odvozen z hebrejského „murr“ nebo „maror“, tzn. „hořký“.
Je zmíněna v Bibli v Evangeliu podle Matouše jako jeden ze tří darů, které přinesli mudrci (tři králové) narozenému Ježíšovi, což vypovídá o tom, jak cenná myrha v té době byla.
Kvalita pryskyřice se posuzuje podle jasnosti, tmavosti a lepivosti na čerstvém zlomu. Vůně surové pryskyřice je ostrá, příjemná, poněkud hořká a může být zhruba popsána jako „typicky pryskyřičná”. Kouř vznikající pálením je těžký, hořký, mírně fenolické vůně a může být zabarven nepatrnou vanilkovou sladkostí. Na rozdíl od většiny pryskyřic myrha při hoření expanduje a „kvete“, namísto aby tála.
Působí protizánětlivě, protiinfekčně. Zlepšuje funkce dýchacího systému.
Harmonizuje nervovou soustavu, pomáhá při depresích, úzkostných stavech i nespavosti.
Významně pomáhá při zánětech ústní dutiny a napomáhá dobrému stavu dásní.
Mezi další využití esenciálního oleje myrhy patří například léčba bolesti kloubů, podvrknutí, výronu a také mírnění projevů chronických potíží. Je používán pro léčbu nebo zmírnění příznaků neuropatie.