Růže šípková

16. října 2019 /

Plody růží – šípky – obsahují cenné látky jako karotenoidy, flavonoidy, třísloviny, pektiny, organické kyseliny a vitamíny, konkrétně A, B1, B2, P a K a především vitamín C, jehož obsah kolísá od 0,2 do 1 %; u přezrálých plodů či při jejich nesprávném skladování rychle klesá (až o 80 %). Pravděpodobně nejčastěji se šípky sbírají na známý šípkový čaj užívaný jako posilující nápoj při horečkách a nachlazení; krom toho má i močopudný účinek. Využít se šípky dají i do marmelád, džusů, kompotů nebo omáček či k výrobě moštů, sirupů a rosolů. Místy se dělá je také šípkové víno, i když obsah vitamínu C v něm je pouze nízký. V průmyslovém zpracování se šípků užívá k výrobě léčiv, například koncentrátů s vitamínem C. Z nažek se lisuje olej využitelný v kosmetice.

Líbil se vám tento článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Často kladené dotazy
Dokonalá Láska
Hlodavci
Kočičí svět
Kočka
Kvízy
Magazín
Mluví se o nás
Morče
Nezařazené
Novinky
Pes
Pes a člověk
Poradna
Potkan
Příběhy Dokonalé Lásky
Psí pohoda
Psí zdraví
Vše o Dokonalé Lásce
Zajímavosti

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu