Indická superpotravina
Ovoce Amla, nazývané také indický angrešt, je vysoce výživné, zelenožluté ovoce se zajímavou sladkou, ale i kyselou chutí původem z Indie. Obsahuje 2x více vitamínu C než pomeranč. Je skvělá na posílení imunity, zpomaluje stárnutí, harmonizuje trávení. Pomáhá taky zvýšit prospěšný cholesterol a snížit ten škodlivý, prospívá růstu vlasů a posiluje srdce a cévy.
Odolný strom z hor
Amla roste jako až 8metrový strom v hornatých oblastech Indie. Kulaté plody velikosti tenisáku, podobné vzhledově našemu angreštu, dozrávají na podzim. Strom má tenký a pokroucený kmen s bohatými zelenými listy. Z těch se také vyrábí prášek, který se hojně využívá ve vlasové kosmetice.
Dopřejte si zdravý dezert
V Indii lze amlu snadno najít ve formě oleje nebo jako hlavní složku vlasových produktů v obchodech se zdravou výživou a kosmetikou. Nejčastěji ji konzumují ale syrovou nebo nasušenou a rozemletou na prášek. Stoupenci ájurvédské medicíny nebo ajurvédy věří, že všechny části stromu mají léčivé vlastnosti a říkají, že ovoce a jeho extrakty mají pozoruhodnou schopnost vyživovat a podporovat zdravost kůže i porostu (srsti, vlasů, chlupů).
Tradičně se před konzumací namáčí ovoce do slané vody s chilli. Oblíbenou variantou je taky kandovaná amla, servírovaná jako desert po jídle.