Kolonizátor z Číny
Pomeranč (z lat. pomorancium – jablko a arancia – oranžová) je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis). Pomerančovníky jsou stromy, někdy i keře, čítající bezmála 200 různých odrůd. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a nakonec i do Ameriky. Nyní je rozšířený do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Patří mezi nejvíce pěstované citrusové plody na světě.
Ani slupka nazmar
Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90 % produkce pomerančů se zpracovává průmyslově. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.
Květ se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství.
Kouzelník na psychiku
Esenciální olej má uklidňující účinky, snižuje stres a zlepšuje náladu. Také ale podporuje produkci trávicích šťáv a tím napomáhá trávení, mírní nadýmání.
Z hlediska účinků psychoaktivních je pomeranč stabilizátor emocí s vyváženým stimulačním i relaxačním působením. Posiluje činnost pravé mozkové hemisféry.
Posílí hypofýzu i nadledvinky
Pokud konzumujete pravidelně pomeranč denně, razantně snížíte krvácivost dásní a riziko onemocnění dásní. Zásobíte také tělo dostatkem vitamínu C, který kromě imunity hraje zásadní roli ve funkci hypofýzy (podvěsek mozkový) a nadledvinek. Ty tvoří hormony, které ovlivňují pocit únavy, zvládání stresu a další. Pokud je podpoříte dostatkem vitamínu C, snížíte riziko “adrenální únavy”. Zároveň obsahuje pomeranč dostatek vitamínů B, vápník, a rutin důležitý pro pevnost cév. A zlepšuje libido.