Marocké slunce
Tangerinka (Citrus nobilis) je kříženec klementinky (Citrus clementina) a tangela (tangelo je křížencem stromu Citrus paradisi a Citrus reticulata). Obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které zlepšují účinnost vitaminu C a mohou napomáhat ochraně buňky před nádorovým bujením. Tangerinka stimuluje metabolické funkce. Jde o nižší strom, který byl údajně poprvé vyšlechtěný v marockém městě Tanger, odtud její jméno. Ač jsou si podobné, nezaměňujte ji s mandarinkou.
V kuchyni i aromaterapii
Její plody jsou trpké. S oblibou se využívají do dezertů, likérů a dalších pokrmů. Ze slupek se zastudena lisuje esenciální olej, který sladce voní.
Pomáhá stimulovat mysl, ulevuje při bolestech hlavy, revitalizuje, působí proti špatné náladě.
Láskyplně pečuje i o pleť
V praxi se osvědčuje tangerinka také v péči o problematickou pokožku, reguluje tvorbu kožního mazu a používá se i do krémů proti celulitidě a striím. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky.
Obsahuje také velké množství vitamínu C, má protiplísňové a dokonce i protirakovinné vlastnosti. Je skvělý antioxidant.
Pro zdravé trávení
Jak se dokonce ukázalo, dokáží plody tangerinky pročistit krevní řečiště, vyrovnávají hormonální hladinu a používají se při zánětech žaludku. Paradoxně kyselá tangerinka pomáhá při překyselení.
Víte, že křížením pomeranče a tangerinky vznikla tzv. klementinka, neboli mandarinka prakticky bez jadérek?