Bez petrželky není polévka
Vůni petrželky zná snad každý. Její domovinou je Středozemí, ačkoliv u nás už zdomácněla zřejmě na každé zahrádce. Polévka bez petrželky není polévkou. A daří se jí dokonce i v paneláku za oknem. Jde o velmi odolnou rostlinku, která prakticky netrpí na nemoci. Všechnu svou sílu shromažďuje do kořenů, které se často zaměňují s pastiňákem.
V kořeni je síla
Petržel je nabitá vitamíny. Najdete v ní vitamíny A, B, C, E, drahocenný vápník, hořčík, draslík, beta karoten, flavonoidy, antioxidanty. Díky tomu dokáže obdivuhodně posílit zrak, pomáhá při léčbě šerosleposti, zánětech zrakových nervů. Brání slábnutí zraku.
Prokrvuje. Všude.
Hlavní silná stránka petržele je posílení močových cest – zvyšuje průtok krve v ledvinách, mírně snižuje krevní tlak. Uvolňuje hladké svalstvo, čímž pomáhá i ženám při bolestivé menstruaci nebo při křečích ve střevech. U žen zároveň funguje jako mírné afrodiziakum.
Pozor ovšem při dlouhodobých vysokých dávkách, může způsobovat podráždění kůže a svědění. Petržel by se neměla užívat také v těhotenství, při kojení a u dětí do 5 let.
Vůně petržele
Zejména semena petržele (narůstají ve druhém roce) se používají k výrobě esenciálních olejů. Obsahují nejvíce vonných silic z celé rostliny. Jejich vůně harmonizuje tělo i duše, osvěží mysl, povzbuzuje a zmírňuje napětí. Uvolňuje přetížení a posiluje paměť.
TIP: Petrželová šťáva z nati odpuzuje hmyz a působí i ke zklidnění po štípnutí.