Když já jim dám ovsa…
Ovesné vločky jsou asi dobře známé všem. Semena ovsa obsahují spoustu bílkovin, vlákninu, vitamíny B, D a E a některé minerály, jako třeba draslík, hořčík nebo železo. Taky dodávají tělu významné množství energie, což dobře vědí nejen koně, kteří oves milují. Využívají se často ale i stébla, třeba na obklady. Oves podporuje metabolismus, vyrovnává hladinu cukru a snižuje krevní cholesterol. Pozitivně působí i na nervový systém a úzkostné stavy.
Při čistém zpracování (nemíchaný s jinými obilovinami) dokonce neobsahuje lepek a je vhodný i pro celiaky.
Blahodárný lék na kůži
Obklady z ovsa se odpradávna využívají při léčbě vředů. Stejně tak jsou ovesné koupele účinnou léčbou na nejrůznější kožní problémy a neduhy jako je ekzém, špatně se hojící rány, strupy. Oves totiž zmírňuje svědění a snižuje zánět. Tonikum z něj taky prospívá pleti proti stárnutí a snižuje výskyt vrásek.
Slizský pomocník zevnitř
Stejně tak umí oves divy i zevnitř. Dobře rozvařené vločky v dostatku vody vytvářejí sliz, který skvěle regeneruje a léčí sliznice trávicího traktu. Zklidňuje zažívání, léčí žaludek, mírní průjmová onemocnění, ale zároveň bojuje proti zácpě. V kuchyni má bohaté využití, ale přisypat do krmení můžete mírně zpařené vločky i psím parťákům na večeři.