Jablečný ocet ze starověku
Už je to víc jak 5000 let, co jablečný ocet spatřil svět. Staří Egypťané i Řekové znali jeho přínosnou moc a používali ho v kuchyni, medicíně a taky kosmetice. Jde v podstatě o fermentovanou jablečnou šťávu, obsahuje tak mnoho vitamínů a minerálů (draslík, biotin, železo, vápník, fosfor, B, C), které dovedou nejen v těle zázraky.
Na vlasy i štíhlou linii
Kromě blahodárného vlivu na vlasy (kudrnaté i rovné), vyživuje a zbavuje lupů, umí taky pomáhat s hubnutím. Je antibakteriální, snižuje zánět (a to i v kloubech, například přiložením obkladu z jablečného octa), zároveň snižuje i krevní tlak, cholesterol a prospívá při cukrovce druhého stupně.
Nepodceňujte ho v koupeli
Umí pomoci i při zánětu sedacího nervu, a to překvapivě koupelí nohou spolu se solí. Účinky jsou patrné už od prvního použití. V kuchyni chutná skvěle do marinád, salátů – díky svým konzervačním schopnostem. Praktický je ale i do sirupů a léků proti nachlazení.
Tip: Voda, jablečný ocet a med účinně zbavují zápachu z úst.