Černý pepř

Latinský název: Piper nigrum
Alternativní názvy: Pepřovník černý, černé zlato

Liána hodná zlata

Už od dob starověku se používal černý pepř jako platidlo. Říkalo se mu černé zlato. Pochází z Indie a jde o popínavou liánu, která může dosahovat délky až 10 m. Když plody zčervenají, sklízejí se a 10 minut vaří ve vroucí vodě. Díky tomu zčernají. Pokud se sklízejí později, vznikne z nich bílý pepř. Zelený pepř je z ještě nezralých plodů téže liány.

Na hubnutí i při nachlazení

To, co na pepři působí pálivě, je látka jménem piperinTen má mnoho blahodárných schopností – blokuje histaminové receptory, napomáhá trávení, zvyšuje tělesnou teplotu a tím pomáhá odbourávat tuky (v malém množství). Dále také působí antibakteriálně, podporuje pocení, pomáhá snižovat horečku a odhleňuje, působí protizánětlivě – takže dokonale bojuje s nachlazením.

Symbióza s kurkumou

Pepř můžete přidávat i do čaje, pomáhá vstřebávat prospěšné látky ostatních bylinek. Zvyšuje také stravitelnost kurkuminu (kdybyste si udělali čaj s kurkumou). Dříve byl běžnou součástí koření do perníku, dodnes se přidává například do receptury chai latté.

Pro koně i aromaterapii

Je oblíbený i mezi koňáky – obsahuje vitamín A, E, K, C, riboflavin, vápník, hořčík, sodík, draslík, cholin nebo betain. Pomáhá udržet kognitivní funkce u stárnoucích koní, působí proti nadýmání (podávejte maximálně 4 g denně).

V aromaterapii se esenciální olej pepře užívá ke zmírnění horečky, harmonizaci trávení, při bolestech svalů nebo při nachlazení. 

Černý pepř je v těchto přípravcích dokonalé lásky:

Prozkoumejte další dary přírody


0
    0
    Váš košík
    Už jen 900 a máte dopravu zdarma!
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu
      Použít kupon