Jak nejlépe šípek sbírat a zpracovávat?

Nejlepší je sbírat šípky na podzim, v září – říjnu. Plody by měly být červené až hnědé a tvrdé na dotek. Sušení je nejlépe provádět u rozkrojených plodů po odstranění chloupků, což ale může být poměrně složité. Ideální je sušit šípky v mírném průvanu. Nebo jen tak na slunci.

Sběr šípků si dost často obstarají zvířata sama. Jejich sušení pro další zpracování už chce trochu praxe, kterou jsme skvěle vychytali. Během sušení do plodů foukáme vzduch, abychom štětinky vyfoukali a neohrožovali pohodu užívání.

Jak na to v domácích podmínkách?

Doma šípky zbavte stopek a omyjte. Sušit doporučujeme rozkrojené plody při stupních kolem 50 °C, aby se zachovaly důležité vitamíny. A to buď na sítu a na slunci, na pečícím papíru v troubě nebo v sušičce. Na slunci a větru to jde ale nejlépe. Abyste v plodech neměli nepříjemné chloupky, ideální je místo, kde i fouká vítr. Během sušení je občas promíchejte, otočte. A nespěchejte. Důležité je pomalé sušení – počkáte si klidně i 14 dní. (V troubě nebo sušicce postačí 8-12h). Musejí být opravdu suché a tvrdé.

Tip: Při sušení venku šípky přikryjte jemnou síťkou nebo gázou, aby se na ně nevrhal hmyz nebo třeba ptáci.

Skladujte pečlivě

Po dosušení skladujte v temnu a suchu. Můžete je pak použít na přípravu čaje, výrobu sirupu nebo jen tak do pokrmů. A nijak s nimi nešetřete. Čím je šípek starší, tím více v něm klesá obsah vitamínu C, takže je zpracujte nejlépe ještě tutéž sezónu.

Byla pro vás tato odpověď přínosná?