Sběr šípků si dost často obstarají zvířata sama. Jejich sušení pro další zpracování už chce trochu praxe, kterou jsme skvěle vychytali. Během sušení do plodů foukáme vzduch, abychom štětinky vyfoukali a neohrožovali pohodu užívání.
Jak na to v domácích podmínkách?
Doma šípky zbavte stopek a omyjte. Sušit doporučujeme rozkrojené plody při stupních kolem 50 °C, aby se zachovaly důležité vitamíny. A to buď na sítu a na slunci, na pečícím papíru v troubě nebo v sušičce. Na slunci a větru to jde ale nejlépe. Abyste v plodech neměli nepříjemné chloupky, ideální je místo, kde i fouká vítr. Během sušení je občas promíchejte, otočte. A nespěchejte. Důležité je pomalé sušení – počkáte si klidně i 14 dní. (V troubě nebo sušicce postačí 8-12h). Musejí být opravdu suché a tvrdé.
Tip: Při sušení venku šípky přikryjte jemnou síťkou nebo gázou, aby se na ně nevrhal hmyz nebo třeba ptáci.
Skladujte pečlivě
Po dosušení skladujte v temnu a suchu. Můžete je pak použít na přípravu čaje, výrobu sirupu nebo jen tak do pokrmů. A nijak s nimi nešetřete. Čím je šípek starší, tím více v něm klesá obsah vitamínu C, takže je zpracujte nejlépe ještě tutéž sezónu.